Bouw Shagraschool

bouw shagraschoolDe nomadenfamilies kunnen hun kinderen niet heen en weer brengen naar een school. Daarom is ervoor gekozen om van de Shagraschool een kostschool te maken. Naast onderwijs gaat het ook om een goede verzorging van de kinderen in de zin van eten, hygiëne en het bieden van veiligheid. Naast leslokalen komen er slaap- en eetruimtes, een keuken, goede sanitaire voorzieningen en verblijfsruimtes voor de docenten. Belangrijke uitgangspunten bij de bouw zijn: ‘eenvoud’, ‘duurzaamheid’ en ‘milieuvriendelijkheid’.

Dankzij de sponsorgelden en de hulp van de lokale bevolking heeft de Shagraschool inmiddels binnen- en buitenmuren en een dak. De betrokkenheid van lokale mensen vindt de foundation erg belangrijk. De Shagraschool moet uiteindelijk een zodanige vaste plek krijgen in het denken van de mensen in Oost-Tibet dat zij zichzelf verantwoordelijk voelen voor de continuïteit en de kwaliteit van de kostschool. Dat dit groeiende is blijkt uit het feit dat sinds de start van de bouw er een wachtlijst is ontstaan van meer dan 150 kinderen uit de directe omgeving. Het geeft aan hoe belangrijk de ouders het vinden dat hun kinderen naar school kunnen gaan.

Om alvast te voorzien in deze behoefte heeft Tulku Sonam de kans gekregen om één Minyak-jongen en drie Minyak-meisjes alvast onderwijs te laten volgen. De jongen kan lessen volgen op een school in een bergdorp. De meisjes volgen onderwijs thuis via een leraar die hen bezoekt. Totdat de Shagraschool klaar is, ondersteunt de foundation deze initiatieven die onderwijs stimuleren. De basis is gelegd voor het nemen van de volgende bouwstappen. Die stappen zijn niet gemakkelijk te zetten. Rekening moet worden gehouden met de ligging van de school in ruig berggebied, het klimaat en transportmogelijkheden. Vrijwel alle bouwmaterialen en specialistische kennis moeten van ver komen. Dat is duur en daarom blijven donaties meer dan welkom!